Pantoprazol - Nederlandse Generieke Naam

Introductie

Pantoprazol is een protonpompremmer en behoort tot een klasse van geneesmiddelen die zuurremmers worden genoemd. Het is de enige orale protonpompremmer die momenteel op de markt beschikbaar is in Nederland. Het wordt gebruikt bij de behandeling van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en maagzweren, maar het kan ook worden gebruikt voor de behandeling van andere maag- en darmaandoeningen, zoals oesofagitis en maag- en duodenale ulceratie. Dit medicijn kan ook worden gecombineerd met een antimicrobieel middel om de behandeling van Helicobacter pylori-infectie te vergemakkelijken.

Aanwijzingen

Pantoprazol wordt meestal voorgeschreven voor de behandeling van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), maagzweren en oesofagitis (ontsteking van de slokdarm). Het kan ook worden gebruikt voor de behandeling van maag- en darmaandoeningen die worden veroorzaakt door overmatige zoutzuurproductie, evenals voor de preventie van zure reflux. Het wordt ook gebruikt in combinatie met een antimicrobieel middel om de Helicobacter pylori-infectie te behandelen.

Werking

Pantoprazol werkt door het tegenhouden van de aanmaak van zoutzuur in de maag. In plaats van direct naar het maagzuur, remt dit medicijn de activiteit van een enzym genaamd H+/K+ -ATPase, dat de productie van zoutzuur reguleert. Door de synthese van zoutzuur te blokkeren, wordt het maagzuur efficiënt verminderd, waardoor gemakkelijker gezegd maag- en oesofagale symptomen worden verlicht.

Hoe lang duurt het voordat het werkt?

Pantoprazol begint binnen 1 tot 2 uur na inname te werken, maar het kan tot 24 uur duren voordat de effecten van het medicijn volledig worden gevoeld. Als je last hebt van GERD, kan het tot 4 weken duren voordat je maximale verlichting bereikt.

Absorptie

Pantoprazol wordt gemakkelijk geabsorbeerd in het maag-darmkanaal. De meeste van het medicijn dat wordt ingenomen, wordt geabsorbeerd, met een gemiddelde biologische beschikbaarheid van meer dan 90%. Het wordt ook goed in het maag-darmkanaal gemetaboliseerd. Gemiddeld bereikt het medicijn een therapeutische concentratie na 3 uur, waardoor het effect ervan is verzekerd.

Route van eliminatie

Pantoprazol wordt voor ongeveer 80% tot 90% uitgescheiden via de nieren, waarvan ongeveer twee derde in de vorm van metabolieten. Het zal ook door het lichaam worden uitgescheiden via de ontlasting. Een klein gedeelte wordt uitgescheiden door de gal.

Dosering

De gebruikelijke dosering voor pantoprazol is 20-40 mg per dag, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Volwassenen kunnen 1 of 2 keer daags een tablet innemen, terwijl kinderen pantoprazol kunnen krijgen in vloeibare vorm. In combinatie met een antimicrobieel middel, is de dosering pantoprazol 40 mg tweemaal daags, gedurende 7 dagen.

Administratie

Pantoprazol is verkrijgbaar in tabletten, capsulevorm en vloeistoffen. Tabletten moeten oraal worden ingenomen met water. Capsules moeten geheel worden doorgeslikt, niet gekauwd of geplet. De vloeistofvorm moet worden ingenomen met een spuit die bij het medicijn wordt geleverd. Als gespecificeerd door de arts, moet pantoprazol dagelijks bij voorkeur op hetzelfde moment worden ingenomen.

Bijwerkingen

Sommige bijwerkingen die patiënten kunnen ervaren door pantoprazol te nemen, zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, diarree, misselijkheid, maagpijn, buikpijn en veranderingen in smaak. Als de bijwerkingen ernstig worden of niet verdwijnen als je blijft gebruiken, raadpleeg dan je arts.

Toxiciteit

Hoge doseringen pantoprazol kunnen leiden tot overdosering symptomen zoals verwardheid, onregelmatige hartslag, duizeligheid, misselijkheid, overmatig braken, en buikpijn. Als u een overdosis pantoprazol worden vermeld, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Voorzorgsmaatregelen

Mensen met problemen met lage kalium- en natrium-niveaus in het bloed, lever- of nieraandoeningen, of als u andere medicijnen, waaronder antibiotica, neemt, moet u contact opnemen met uw arts alvorens pantoprazol. Personen met allergische reacties op het medicijn of andere PPI's wordt afgeraden pantoprazol te gebruiken.

Interacties

Pantoprazol kan interacteren met andere medicijnen, waaronder antibiotica, antacida, bloedverdunners, anticonvulsiva en bepaalde antischimmelmiddelen. Het kan ook interacteren met sommige supplementen en kruiden. Praat met uw arts of apotheker over eventuele interacties met andere medicijnen.

Ziekte-interacties

Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals lage kalium- of natrium-niveaus, lever- of nierproblemen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van pantoprazol. Raadpleeg uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft, of als u andere medische problemen hebt.

Drug-interacties

Pantoprazol kan een interactie hebben met andere medicijnen, zoals antibiotica, antacida, bloedverdunners, anticonvulsiva en bepaalde antischimmelmiddelen. Raadpleeg een arts als u andere medicijnen gebruikt.

Voedselinteracties

Er zijn geen bekende interacties tussen pantoprazol en voedsel. Het is echter raadzaam om het te nemen zoals voorgeschreven door uw arts. Het is belangrijk dat je geen koffie, alcohol of voedsel neemt die rijk is aan cafeïne, suiker en vet, omdat dit kan interfereren met de werking van pantoprazol.

Zwangerschapgebruik

Raadpleeg uw arts als u denkt zwanger te zijn. Pantoprazol mag alleen worden gebruikt tijdens de zwangerschap als het Volgens een arts noodzakelijk is. Dit medicijn wordt algemeen als veilig beschouwd.

Lactatiegebruik

Raadpleeg uw arts als je borstvoeding geeft. Pantoprazol mag alleen worden gebruikt als het noodzakelijk is, omdat het in kleine hoeveelheden in de moedermelk wordt uitgescheiden. Er zijn geen bekende schadelijke effecten van het medicijn op het pasgeboren kind.

Acuut overdosis

Acute overdosering symptomen van pantoprazol zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, diarree, misselijkheid, maagpijn, buikpijn en veranderingen in smaak. Als u vermoedt dat u te veel van het geneesmiddel heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Contra-indicatiesHere you find in details version of Pantoprazole

Share