Azitromycine

Inleiding

Azitromycine is een breedspectrum antibacterieel medicijn, dat wordt gebruikt voor de behandeling van infecties. Het behoort tot de macrolide-familie van antibiotica en heeft een lange halfwaardetijd, wat betekent dat het langdurig actief in het lichaam aanwezig blijft.

Indicatie

Azitromycine wordt gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan infecties, waaronder longontsteking, pijn op de borst, keel-, oor- en neusbijholte-infecties, vastzittende neus, huidinfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen en luchtweginfecties.

Werkingsmechanisme

Azitromycine werkt door het binden aan de 50S-onderdeel van de ribosomale onderdelen in bacteriële cellen, wat resulteert in het remmen van de eiwitsynthese. Het verhindert de heropbouw van celwanden en heeft ook een bijwerkingen op genetica.

Hoe lang duurt het voordat het begint te werken?

Gewoonlijk zal azitromycine zijn werk al binnen 24 tot 72 uur na het innemen beginnen te doen. Echter, afhankelijk van de aard van de infectie die wordt behandeld, zullen de resultaten kunnen variëren.

Absorptie

Azitromycine kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen, zowel oraal als intraveneus. De gemiddelde biologische beschikbaarheid oraal is ongeveer 38-72% met een beperkte first-pass effect.

Uitscheidingsroute

Azitromycine wordt voornamelijk uitgescheiden door de lever. Het is ook betrokken bij bijwerkingen in de lever als gevolg van de giftigheid en interacties.

Dosering

Azitromycine wordt gewoonlijk gegeven in dosis van 250 mg once of 500 mg eenmaal per dag voor 3-5 dagen afhankelijk van de aard van de infectie. Kinderen worden meestal gegeven in de perikelen van 5-20mg/kg/dag die gedeeld door twee doses.

Modernistiese

Azitromycine moet oraal worden ingenomen gedurende een dagelijkse dosis dat is gescheiden door twee doses.

Bijwerkingen

Sommige bijwerkingen die worden geassocieerd met het gebruik van azitromycine zijn misselijkheid, diarree, krampen, hoofdpijn, lichte uitslag, verlies van eetlust, vaginale afscheiding, opgeblazen gevoel, duizeligheid of slaperigheid en vermoeidheid.

Toxciteit

De meest voorkomende vorm van toxiciteit die wordt gezien bij het gebruik van azitromycine is hepatotoxiciteit. Dit is vaak geassocieerd met een verhoogd risico op leverziekte. Als u een leverziekte heeft of heeft gehad, moet u extra voorzichtig zijn met het gebruik van azitromycine.

Voorzorgsmaatregelen

Interacties

Azitromycine heeft een potentiële interactie met sommige andere medicijnen, zoals anticonvulsiva, anti-migraine drugs, MAO-remmers, p-glycoproteïne-inductoren en nitraatverdunners. Raadpleeg uw arts voordat u medicijnen gebruikt samen met azitromycine. Er bestaan ​​ook interacties met bepaalde etenswaren, zoals citrusvruchten en grapefruit.

Ziekte-interacties

Azitromycine is niet aanbevolen voor mensen met lever- of nierziekten, intestinaal lymfoïdweefsel of neiging tot bloedingen, en HIV-geïnfecteerden, omdat het een hoger risico op bijwerkingen met zich meebrengt.

Drug-interacties

Azitromycine kan interacteren met verschillende soorten medicijnen, waaronder sommige anticonvulsiva, anti-migrainegeneesmiddelen, MAO-remmers, p-glycoprotien-inductoren en nitraatverdunners. Raadpleeg uw arts alvorens andere medicijnen te gebruiken in combinatie met azitromycine.

Interacties met voedsel

Azitromycine kan interacteren met bepaalde etenswaren, zoals testimonial en grapefruit. Dit kan het effect van de drug beïnvloeden. Raadpleeg uw arts voordat u deze voedingsmiddelen gebruikt in combinatie met azitromycine.

Gebruik bij zwangerschap

Azitromycine wordt niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het wordt geklasseerd als categorie C in de FDA-classificatie voor zwangerschap.

Gebruik bij lactatie

Azitromycine wordt niet aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat het door de moedermelk wordt uitgescheiden en de baby hierdoor wordt blootgesteld aan de bijwerkingen.

Acuut overdosis

Een acuut overdosis van azitromycine kan symptomen zoals diarree, jeuk, slaapstoornissen en zweten veroorzaken, en kan leiden tot maagbloedingen. Als u te veel van het medicijn heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Contra-indicaties

Azitromycine is gecontra-indiceerd bij mensen met leverziekte, intestinaal lymfoïdweefsel, een neiging tot bloeden, een allergie voor macrolideantibiotica, en HIV-geïnfecteerden.

Gebruiksrichtingen

Houd u aan de aanwijzingen van uw arts. Raadpleeg uw arts of apotheker als u twijfelt. Neem het medicijn nooit in grotere of kleinere hoeveelheden en voor langere of kortere tijdsperiodes dan voorgeschreven.

Bewaarcondities

Hou azitromycine bij kamertemperatuur tussen 15 ° C en 30 ° C. Bewaar de medicijnen in een gesloten container buiten het bereik van direct zonlicht.

Volume van distributie

Eenmaal geabsorbeerd, wordt azitromycine snel en nagenoeg volledig verspreid over alle stromingweefsels van het lichaam, inclusief het longweefsel, trofoblast, endometrium, decidua, foetus, maag-darmkanaal, biliaire gelei, saliva en vloeistof teruggekeerd van het embryon.

Halfwaardetijd

De halfwaardetijd van azitromycine is ongeveer 68 uur bij gezonde volwassenen.

Clearance

Here you find in details version of Azithromycin

Share